http://multimedia.biol.uoa.gr/2007-2008/SynedrioPerivallonds/mouses.jpg
Καλώς ήλθατε στο ιστολόγιο "e-Tαξίδι στην Καινή Διαθήκη",
το οποίο συνιστά μια δυναμική η-τάξη των μαθημάτων Καινής Διαθήκης
που διδάσκω στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Καλή περιήγηση !!!

Σωτήριος Δεσπότης


fluid_icon_facebook_v01_256Despotis Sotirios

Email Ussotdespo@yahoo.gr
4:33 π.μ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΟ 13.12





Το ταξίδι του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας την 13η.12.2014 αποτέλεσε μια αξέχαστη διαδρομή στην κλασική, ρωμαϊκή, πρωτοχριστιανική, βυζαντινή και νεότερη  ιστορία της αφνειού (= πλούσιας) Εφύρας/Κορίνθου. Ταυτόχρονα αποτέλεσε ένα «ταχύρρυθμο σεμινάριο Θεολογίας» αφού ενώπιόν μας «ξαναζωντάνεψαν» και συνομίλησαν μοναδικές μορφές: ο απόστολος Παύλος, ο άγιος Λεωνίδης, ο άγιος Γεράσιμος και η οικογένεια των Νοταράδων, ο Σωφρόνιος του Έσσεξ. Με εξαιρετική γνώση, αγάπη και μεράκι μας μύησαν σε χώρους «απρόσιτους» ο Αθ. Αντωνόπουλος Δ.Θ. (Μέλος ΣΕΠ ΕΑΠ), ο Ν. Μετζάκης Μ.Α. και ο Η. Γεραρής Μ.Α. Διευθυντής Α/θμιας. Μας φιλοξένησαν με αυθεντική-απροσποίητη αγάπη σωματικά και πνευματικά ο  π. Πέτρος Τζέκος στο Προσκύνημα των Αγ. Αναργύρων και η αδελφότητα της Ιεράς Μονής  αγ. Γερασίμου Λουτρακίου. Θερμές Ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές για το χαμόγελο και το πάθος να ανακαλύψουν τη λησμονημένη «πατρίδα». Επόμενος σταθμός συν Θεώ ο Μυστράς και η Πάτμος.

Το Πρόγραμμα περιελάμβανε τα εξής:
1. Ἰσθμός Κορίνθου.
2. Ἀρχαῖο Λιμάνι Κεχρεῶν.
3. Ἀρχαιολογικός Χῶρος καί Μουσεῖο τῆς Ἀρχαίας Κορίνθου (Υποδοχή στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως).
4. Πρωτοχριστιανική Βασιλική τοῦ Μάρτυρα Κοδράτου στήν Ἀρχαία Κόρινθο.
5. Περιοχή Ἀκροκορίνθου.
6. Πρωτοχριστιανική Βασιλική τοῦ Κρανείου Ἀρχαίας Κορίνθου.
7. Πρωτοχριστιανική Βασιλική τοῦ Ἁγ. Μάρτυρα Λεωνίδη, περιοχή ἀρχαίου λιμένος Λεχαίου-Κορίνθου.
8. Ιερό Ησυχαστήριο Αγ. Γερασίμου Λουτρακίου


Στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=n--mWBKwBDI μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ταινία 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation, η οποία αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, με θέμα Δίολκος για 1500 χρόνια, μια οδό από ξηράς για την μεταφορά πλοίων ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου. Η ταινία παρουσιάζει πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες, αλλά σκηνές της ζωής των ναυτικών εκείνης τη μακρινής εποχής: τυχερό παιχνίδι, επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα, γλέντι σε καπηλειό, καθώς και μια συναισθηματική συντυχία. Πρόκειται για ένα έργο-συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, μια παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Δημιουργοί της ταινίας είναι οι Θ.Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος, οι οποίοι έχουν λάβει ως τώρα δύο βραβεία: Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010). Μετά το πρώτο λεπτό, στρώνει ο ήχος.    

ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΤΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ... Απολαύστε το σε πλήρη οθόνη (full screen)!!!  Το εγχείρημα πτήσης από τον Ισθμό της Κορίνθου φάνταζε σαν όνειρο στο μυαλό κάποιων αλλά όπως αποδείχτηκε ο... επιμένων νικά. Στην περίπτωση αυτή νικητές αποδείχτηκαν όσοι προσπάθησαν να πείσουν τους υπεύθυνους ότι κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί και από την άλλη, ο παγκοσμίου φήμης πιλότος Péter Besenyei κατάφερε ένα μοναδικό αθλητικό επίτευγμα. Να  περάσει με το αεροπλάνο του μέσα από τον Ισθμό της Κορίνθου! Ο Péter Besenyei με την χαρακτηριστική φυσιογνωμία θεωρείται ένας μύθος των ουρανών . Kατάφερε να διασχίσει τη μήκους 6,4 χλμ. Διώρυγα της Κορίνθου με το αεροπλάνο του κάνοντας ένα πολυετές όνειρό του πραγματικότητα. H ριψοκίνδυνη πτήση ακριβείας του έμπειρου πιλότου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 26 Μαρτίου 2014. Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν το εγχείρημα που διήρκεσε συνολικά 20 λεπτά. Το ειδικά σχεδιασμένο αεροπλάνο, ένα μονοθέσιο Extra 300S D-EFBY ισχύος 300+ ίππων, βάρους περίπου 608 κιλών, μήκους 6,6 μέτρων και με άνοιγμα φτερών στα 8 μέτρα, πέρασε μέσα από τα τείχη της Διώρυγας που κατασκευάστηκε το 1893, το πλάτος της οποίας κυμαίνεται από 24 ως 50 μέτρα, σε ένα εγχείρημα που όμοιό του δεν έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν. Η παράτολμη προσπάθεια του Péter Besenyei περιελάμβανε μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, ακόμα και για έναν έμπειρο πιλότο που έχει «γράψει» χιλιάδες ώρες πτήση.   Ταυτόχρονα, προσέφερε θέαμα που έκοβε την ανάσα. Αφού διέσχισε με ευθυγραμμισμένη πτήση ακριβείας τον Ισθμό, σταδιακά ανέβασε το βαθμό δυσκολίας εκτελώντας πολλαπλά εναέρια tricks και παράτολμες μανούβρες που φάνταζαν αδιανόητες, λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου καί των ρευμάτων ανάμεσα στα τοιχώματα της Διώρυγας. Ο Ούγγρος πιλότος στη συνέχεια εκτέλεσε ένα πέρασμα κάτω από την παλιά γέφυρα της Κορίνθου που ακολουθήθηκε από απότομη ανύψωση στον ουρανό και κατακόρυφη κάθοδο μέσα στον Ισθμό.
Απίστευτη εικόνα... Ο Besenyei ολοκλήρωσε εντυπωσιακά με δύο loops γύρω από τη γέφυρα βιολογικού καθαρισμού. Ο ίδιος δήλωσε:  «Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η διώρυγα της Κορίνθου, ένα ιστορικό σημείο της Ελλάδας, αποτελούσε για μένα πρόκληση εδώ και πολύ καιρό. Νιώθω υπέροχα που βρίσκομαι σε αυτή τη μαγευτική και γεμάτη πλούσια ιστορία χώρα και απόλαυσα ιδιαίτερα αυτή τη μοναδική εμπειρία».           
;

Δημοφιλείς αναρτήσεις